Закарпаття за відсотком заповідності займає провідне місце в Україні

На сьогодні площа природно-заповідного фонду в Закарпатті становить 15,09 відсотків до загальної площі області, що відповідає загальноєвропейським вимогам. На території області розташовано 469 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 192,4 тис. га, з них загальнодержавного значення – 34 об’єкти, площею 167,2 тис. га, місцевого значення – 435 об’єктів, площею 25,2 тис. га.

У частині розвитку природно-заповідної справи та екомережі вживаються наступні заходи:

Розширено територію 3-х національних природних парків на загальну площу 11716,2 га.

Указом Президента України 11 квітня 2019 року №133/2019 „Про зміну меж території національного природного парку „Синевир” до території національного природного парку „Синевир” погоджено в установленому порядку включення 377,8 гектара земель державної власності на території Міжгірського району, що вилучаються в державного підприємства „Міжгірське лісове господарство” і надаються національному природному парку в постійне користування.

Указом Президента України 11 квітня 2019 року №135/2019 „Про зміну меж території Ужанського національного природного парку” до території Ужанського національного природного парку погоджено в установленому порядку включення 6988 гектарів земель державної власності на території Великоберезнянського району, що вилучаються у державного підприємства „Великоберезнянське лісове господарство” і надаються національному природному парку в постійне користування.

Указом Президента України 11 квітня 2019 року №134/2019 „Про зміну меж території національного природного парку „Зачарований край” до території національного природного парку „Зачарований край” погоджено в установленому порядку включення 4350,4 гектара земель державної власності на території Іршавського району, що вилучаються в державного підприємства „Довжанське лісомисливське господарство” і надаються національному природному парку в постійне користування.

З метою встановлення особливого режиму охорони, відтворення та використання територій які мають високу природоохоронну та наукову цінність представниками WWF України спільно з представниками Державних лісогосподарських підприємств проведено заходи щодо визначення території пралісів, квазіпралісів та природних лісів. Рішенням Закарпатської обласної ради від 16.07.2020 №1757 „Про оголошення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення” оголошено 3 об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення – пралісові пам’ятки природи: „Природні ліси Березівського лісництва” на площі 34,0 га, „Праліс та квазіпраліси Вишківського лісництва” на площі 65,5 га , „Природні ліси Нижньобистрівського лісництва” на площі 123,8 га. Зазначені об’єкти створені без вилучення площ від землекористувача – Державного підприємства „Хустське лісове дослідне господарство”.

Залишити відповідь