17.12.2014 Німеччина виділить 14 млн. євро на природоохоронні заходи в Україні

Німецька сторона підтвердила надання Україні 14 млн. євро на впровадження проекту «Підтримка природно-заповідних територій України». Ці кошти підуть на зміцнення національних природних парків, біосферних та природних заповідників в Карпатському регіоні України – для збільшення кількості відвідувачів та туристів, посилення освітньої роботи з місцевим населенням, виконання європейських вимог щодо збереження особливо цінних тварин та рослин. Необхідно погодити міжурядову та фінансову угоди та після їх підписання розпочати проект.

Такі домовленості було досягнуто під час зустрічі Міністра екології та природних ресурсів України Ігоря Шевченка з представниками уряду Федеративної Республіки Німеччина. Крім того, йшлося про можливість виділення ще 19 млн. євро.

Так, німецька сторона розглядає можливість надання відповідного фінансування у сумі до 15 млн. євро на збереження особливо цінних лісових екосистем з метою їх адаптації до змін клімату. Міністерство готове залучити до відповідного проекту території національних природних парків та заповідників, які потребують заліснення, зміни вікового та видового складу лісів.

Ще 4 млн. євро Україна може отримати на будівництво міжнародного центру збереження букових пралісів та його розміщення в селі Кваси Карпатського біосферного заповідника. За кошти української сторони було розроблено проектно-кошторисну документацію, а представники наукових та освітніх закладів  Німеччини, Словаччини і ще низки країн західної та центральної Європи висловили бажання брати участь в наукових та освітніх заходах центру. Німецька сторона відзначила високий рівень співпраці України та Німеччини у збереженні Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

«Сьогодні ми не пропускаємо жодної можливості залучення міжнародної фінансової допомоги до вирішення проблем всередині країни у всіх галузях. Німецька сторона готова вже виділити 14 млн. євро, ще 19 млн. євро – це предмет обговорень, але я певний, що ми зможемо довести свою спроможність реалізувати ці проекти і прозоро витратити кошти, надані українському уряду», – підкреслив Ігор Шевченко.

Залишити відповідь