Захист поверхневих вод басейну р.Дунай

При Департаменті екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації діє Центр аварійного оповіщення Міжнародної комісії із захисту ріки Дунай, який дозволяє вчасно обмінюватися інформацією про аварійні ситуації на поверхневих водах.

У вересні 1991 року у Софії (Болгарія) на зустрічі придунайських країн була започаткована Програма охорони довкілля басейну ріки Дунай. Придунайські країни схвалили Робочий план Програми, у якому було визначено створення міжнародної Системи попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій басейну р.Дунай (система AEWS).

Створення системи AEWS проводилось відповідно до Бухареської декларації, схваленої у 1986 році та Конвенції захисту Дунаю, підписаної у Софії 29 червня 1994 року та схваленої під егідою Організації Об’єднаних Націй та Європейського Союзу.

Відповідно до концепції Дунайської системи AEWS кожна із країн-учасниць має один Головний міжнародний центр оповіщення (ГМЦО). Винятком є Україна – вона має два ГМЦО (в Ужгороді та Ізмаїлі). Це пов’язано з особливостями водозбірного басейну Дунаю на території України.

Головними завданнями Центру є інформування громадськості, органів влади та придунайських країн про раптові забруднення поверхневих вод басейну р.Дунай, залучення відповідних служб та експертів для оцінки впливу аварійного забруднення, про яке надійшло повідомлення та прийняття рішень щодо дій, які мають бути вжиті.

Залишити відповідь