18.08.2017 За негуманне ставлення до тварин – нові штрафи

Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин”. Документ  спрямований  на  захист  від  страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства.

Законом, зокрема, встановлюється, що жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання , тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисних мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

У законі встановлено норму, відповідно до якої жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, пропаганда жорстокого поводження з тваринами тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Адмінвідповідальність передбачена й за заподіяння тваринам фізичного болю, який не мав наслідком тілесних ушкоджень. Штраф за негуманне поводження з тваринами складатиме від 3400 грн до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника загрожує її життю та здоров’ю.

Від 3400 грн  до 5100 грн доведеться заплатити за залишення тварини без нагляду та порушення правил утримання.

Залишити відповідь