12.09.2017 Про збереження пралісів у Європі говоритимуть на міжнародній конференції у Рахові

У рамках відзначення 10-ї річниці ухвалення Комітетом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО рішення про включення українсько-словацької номінації «Букові праліси Карпат» до переліку об’єктів Всесвітньої природної спадщини, на базі Карпатського біосферного заповіднику 26–29 вересня 2017 року, у Рахові відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту». Участь у конференції візьмуть представники департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації .

Довідково. Ще у 2007 році Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняв рішення про включення українсько-словацького об’єкта „Букові праліси Карпат” до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини. У 2011 році до нього долучено природні букові ліси Німеччини. Таким чином – на Європейському континенті була утворена унікальна транскордонна українсько-словацько-німецька природоохоронна територія світового значення.

Українську частину цього природного об’єкту нині представляють  праліси Карпатського біосферного заповідника та Ужанського нацпарку у межах Рахівського, Тячівського та Великоберезнянського районів, а також урочища, що на території національних парків “Синевир” та “Зачарований край”.

Днями Президент підписав новий закон, яким передбачено посилення відповідальності за незаконну порубку лісу та порушення вимог з охорони пралісів. Документом вводиться адміністративна відповідальність за порушення вимог охорони природних лісів, пралісів, квазіпралісів. Відповідні зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Лісового кодексу України та Закону України «Про природно-заповідний фонд».

На конференції мова йтиме про стан та перспективи створення європейської мережі пралісів та старовікових лісів Європи. Науковці ділитимуться досвідом та проблемами організації освітніх та інформаційних програм спрямованих на формування поваги та прихильності людей до збереження об’єктів Всесвітньої спадщини. А також відбудеться обмін досвідом щодо удосконалення національних законодавств в сфері збереження Всесвітньої спадщини.

Залишити відповідь