22.092017 Про екологічні проблеми Виноградівщини говорили на конференції

У п’ятницю 22 вересня у місті Виноградів відбулася конференція “Екологічні проблеми Виноградівщини та шляхи їх вирішення”. Організований захід департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської одержадміністрації. Участь у конференції взяли представники Виноградівської міськради, Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Виноградівського виробничого управління житлово-комунального господарства, Виноградівського держлісгоспу та активна громадськість району. Відкрив засідання директор департаменту екоресурсів Сергій Рішко, який, зокрема, наголосив на проблемах водопостачання та водовідведення району та районного центру зокрема. Зупинився на перспективах розширення природо заповідного фонду району.

Нині на території Виноградівського району знаходиться 1 заповідник, 2 заказники загальнодержавного значення, 1 регіональний ландшафтний парк, 3 заказники місцевого значення, 1 заповідне урочище, 5 парків пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення, 7 пам’яток природи місцевого значення. Заплановано розроблення та впровадження заходів щодо збільшення чисельності рідкісних та зникаючих видів тваринного світу на території Виноградівського району. Проводяться заходи з розширення Карпатського біосферного заповідника, куди будуть залучені й території Виноградівського району.

Про шляхи вирішення питання водопостачання у місті розповів заступник Виноградівського голови Сергій Грабар. За його словами , нині розроблено проект реконструкції водоочисних споруд Виноградова, загальною вартістю робіт на 60 млн. грн., які заплановано виділити із бюджету міської ради.

Чітку картину водокористування та стан водних ресурсів Закарпатської області та Виноградівського району зокрема окреслила заступник начальника відділу раціонального використання водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами Агнеса Альберт.

Вона наголосила як на питаннях водопостачання так і поводження із відходами. Найбільшими забруднювачами поверхневих водойм і надалі залишаються об’єкти житлово-комунальних підприємств області, якими у 2016 році було скинуто в поверхневі водойми 97% від загального скиду забруднених стоків по області. Обсяг скиду забруднених стічних вод Виноградівського ВУЖКГ у 2016 р. становив 0,561 млн. м3 (14 % ).

Нині у Виноградові найкраще організовано збір твердих побутових відходів (далі – ТПВ): із 50 населених пунктів у 46 організовано центральний збір ТПВ. Доповідач звернула увагу й на інтерактивну мапу сміттєзвалищ, яка надає можливість громадянам надіслати звернення з геоприв’язкою та фотоматеріалами щодо виявлених місць стихійних сміттєзвалищ. Департамент екоресурсів забезпечує оперативне надходження такої інформації до місцевих органів влади, які відповідають за їх своєчасну ліквідацію.

За показниками викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами Виноградівський район посідає 9 місце серед районів області, за показниками викидів від пересувних джерел – 4 після Тячівського району та міст Ужгород та Мукачеве.

Начальник Виноградівського МУВГ Станіслав Коломис зупинився, на протипаводкових заходах. В районі заплановано реалізувати проект на 160 млн. грн., по удосконаленню підпірних стінок та реконструкції дамби на річці Тиса. Кошти будуть залучені в основному грантові. Загалом підхід до реалізації проекту – європейський, де передбачено наукові спостереження, хімічні дослідження тощо. Звернув також увагу на падіння рівня водності річок та ґрунтових вод. За його словами, із 2012 року рівень водності Тиси впав на 40-60% , а загалом по області рівень забезпечення водності річок зменшився на 20%.

Наступним питанням стало – болюче для місцевих мешканців – збереження парку культури Парку Перені, який став центром дозвілля для молоді та мешканців міста. Через аварійність дерев та їх пошкодження шкідниками, близько 300 дерев доведеться зрізати. За словами директора парку Івана Корчинського на цьому наполягають спеціалісти – лісознавці. Парк потребує оновлення, нових насаджень, а також систематизоване водопостачання та водовідведення.

За результатами конференції буде підготовлені листи – звернення до обласної влади із пропозиціями щодо вирішення екологічних питань.

 

 

Залишити відповідь