28.11.2017   Сортування сміття, переробка та утилізація – з 1 січня 2018 року

З 1 січня 2018 року українці мають зробити рішучий крок до європейського майбуття – взяти за звичку сортувати сміття. Адже саме з цього дня набуває чинності норма Закону «Про відходи», яка зобов’язує міста та села забезпечити сортування сміття за видами матеріалів з тим, щоб упорядкувати його переробку та утилізацію.

Тобто із початку нового року Україна має сортувати все сміття ще на етапі збору. Це випливає зі статті 32 Закону України “Про відходи”, до якої ще у 2012 році був доданий відповідний пункт. Мова йде про те, що забороняється з 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Відтак, жителі сіл і міст повинні налаштуватися на сортування сміття. Далі воно буде поділено на те, яке готове для повторного використання, потім на безпечне і небезпечне для захоронення. Безпечне вивозитимуть на полігони, небезпечне – знешкоджуватимуть. Сміття, готове для повторного використання, перероблятимуть на сировину.

Є сподівання що сміттєзвалища відповідно до директив нового законодавства будуть із часом рекультивовані. Це означає, що будуть проведені відповідні заходи, які полягають у підсипанні шару ґрунту і, відповідно, перетворенні його на умовно безпечний об’єкт. До речі, є позитивний європейський досвід, коли сміттєзвалища перетворювали на квітучі екзотичні сади.

Залишити відповідь