11 січня – Міжнародний день заповідників та національних парків

Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі. Заповідання – це вилучення в установленому порядку певного простору в природі (чи будь-якого об’єкта) зі сфери звичайної господарської діяльності (аж до цілковитої заборони відвідування людьми) для досягнення особливих природоохоронних, екон., соц., наук., культурних та ін. цілей. Наприклад, для підтримання екологічної рівноваги в найуразливіших місцях, збереження еталонів незайманої природи, охорони й відтворення генофонду видів рідкісних і видів, що зникають, рослин і тварин.

Всього у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку. Наша область знаходиться у Східній частині Карпат, які є екологічним містком (важливим елементом для підтримки екологічної рівноваги) між Південною і Західною їх частиною. Значення природних ресурсів нашого краю важко оцінити – Закарпатська область є важливим центром біорізноманіття, головним водозабором великих річок, необхідним середовищем існування та притулком для рідкісних рослин та тварин. Зокрема, тут сконцентровано до 70% унікальних живих організмів всієї України. Закарпаття знаходиться на перетину великих міграційних шляхів тварин у Європі та є одним із найбільших осередків пралісових та квазіпралісових екосистем.

Завдяки зусиллям природоохоронців, науковців та активної громадськості краю вдається докладати максимум зусиль для того, щоб наша діяльність була на високому рівні. В області знаходиться 465 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 178,8 тис. га, серед яких Карпатський біосферний заповідник, Ужанський національний природний парк, Національні природні парки “Синевир” та “Зачарований край”, регіональний ландшафтний парк “Притисянський”, “Синяк”, 19 заказників загальнодержавного значення, 55 заказників місцевого значення, 9 пам’яток природи загальнодержавного значення, 329 пам’яток природи місцевого значення, 9 заповідних урочищ місцевого значення, 35 пам’яток садово-паркового мистецтва та 2 дендропарки місцевого значення.

Україна нині лише продовжує формувати свій природно-заповідний фонд, тому актуальним залишається питання розширення існуючих, вивчення нових територій, які мають екологічну, рекреаційну та наукову цінність.

Залишити відповідь