17.04.2018 Всесвітній день мігруючих птахів

Всесвітній день мігруючих птахів у 2018 році припадає на 12 травня та пройде під лозунгом “Об’єднання наших голосів для збереження птахів”. В якості нової глобальної платформи, яка об’єднує зусилля у всьому світі, Всесвітній день мігруючих птахів спрямований на підвищення обізнаності про необхідність збереження мігруючих птахів та їх середовищ існування – на всіх рівнях у всіх частинах світу.

Цьогорічне відзначення проходитиме під егідою офіційного об’єднання двох найбільших у світі просвітницьких кампаній Всесвітнього дня мігруючих птахів та Міжнародного дня мігруючих птахів. Це об’єднання зародилося під час 12 наради Конференції Сторін Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (Маніла,26.10.2017), у кулуарах якої три провідні організації з охорони птахів оголосили про партнерство для поглиблення усвідомлення важкого становища перелітних птахів у всьому світі.

Всесвітня кампанія організована навколо головних міграційних коридорів птахів планети. Зокрема, афроєвразійські, східноазіатсько-австралійські та амениканські міграційні шляхи. Починаючи у поточному році відзначення Всесвітній день мігруючих птахів організовуватиметься два рази на рік: у другу суботу травня та жовтня, а також протягом року, коли мігруючі види птахів присутні у даній місцевості.

Довідково: Закарпаття полюбляють такі перелітні (мігруючі) птахи: стрижі, зяблики, очеретянки, лелеки, журавлі, плиски, солов’ї, горихвістки та інші. Орнітологи кажуть, що за час весняної міграції у Закарпаття потрапляють 100-150 видів птахів. Першими прилітають гуси і качки, які мандрують із Середземноморського регіону. Але у нас вони тільки відпочивають кілька годин, а далі продовжують свій далекий шлях, – до півострова Таймир (Росія). Останніми в першій половині другої декади травня прилетять сорокопуди, вивільги й стрижі. Вони є останніми птахами, які здійснюють весняні перельоти.

Цікаво, що із кінця липня на Африканський континент відлітають серпокрильці. В Африку також відлітають і солов’ї, туди ж летить і сичик-горобець, деякі види плисок. Наступного місяця розпочинають переліт кулики. Пізніше у вирій збираються ластівки і лелеки. У жовтні-листопаді можна помітити довжелезні ключі гусей. Звичайно, якщо зима видається теплою, то деякі види птахів відчувши це – залишаються зимувати. Вже кілька років поспіль ужгородці можуть у цьому переконатися, спостерігаючи на міських водоймах лебедів.

До нас на зимівлю прилітають граки із Росії та Білорусі.

Залишити відповідь