16.05.2018 Екологічні проблеми Ужгорода та шляхи їх вирішення

Сьогодні (16.05) в обласній бібліотеці громадська організація “Наше місто – рідний дім”організувала круглий стіл на тему “Екологічні проблеми Ужгорода та шляхи їх вирішення”, участь у якому взяли представники різних сфер діяльності, а також активні громадські активісти.

Підняті питання надзвичайно актуальні: стан атмосферного повітря обласного центру, поводження із відходами, стан зелених насаджень, вплив зміни клімату на стан довкілля тощо. Із загальною характеристикою стану довкілля Закарпатської області присутніх ознайомила головний спеціаліст департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації Катерина Бізіля.

Зокрема, було наголошено на тому, що у частині розвитку природно-заповідної справи в Україні Закарпатська область посідає одне з провідних місць в Україні. Відсоток фактичної площі територій та об’єктів природно-заповідного фонду до загальної площі області становить 14,15%. В області взято на облік 468 об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею понад 180 тисяч га, з них загальнодержавного значення – 34 об’єкти, загальною площею 155 тис га, місцевого значення – 434 об’єкти, загальною площею 24 тис  га. У минулому році площа природно-заповідного фонду Закарпаття збільшилась (на 1664,8 га), за рахунок створення нових заповідних урочищ: у Свалявському районі “Березниківські праліси” (385,5 га) та “Боржавські праліси”(853,5 га), а також у Тячівському районі “Усть-Чорнянські праліси” (425,8 га), без вилучення земель від землекористувачів.

Учасники засідання піднімали питання щодо поводження із відходами та селективний збір сміття в обласному центрі. Керівник підприємства “АВЕ” Наталія Якубик, зазначила, що в Ужгороді є 40 точок селективного збору сміття, із яких відходи вивозяться на спеціалізовані підприємства у межах країни, а також облаштовано 132 майданчики для збору побутових відходів. Торкнулася проблеми будівельних відходів, які часто мешканці міста залишають біля контейнерів, а також біологічних відходів. У своєму виступі ознайомила присутніх із просвітницькою діяльністю підприємства.

Начальник управління житлово-комунального господарства департаменту міського господарства Ужгородської міської ради Олександра Турянчик розповіла про заходи, які здійснює міськрада щодо озеленення та благоустрою обласного центру.

Представники Басейнового управління водних ресурсів ріки Тиса повідомили, що основним забруднювачем повітря в Ужгороді залишається формальдегід, а також зростають показники пилу, діоксид азоту, марганцю та нікелю. Торкнулися питання зміни клімату та його вплив на клімат Ужгорода. За словами спеціалістів зросла середньодобова температура повітря, почастішали випадки шкальних вітрів, гроз та інтенсивних дощів тощо.

Під час інтенсивного обговорення, у якому активну учать взяли керівник РМЕО “Екосфера” Оксана Станкевич-Волосянчук та викладачі УжНУ, виникло чимало нових ідей для наступних зустрічей та подальшої діяльності громадських організацій.

 

Залишити відповідь