12.06.2018 Про зміни клімату

Учорашня злива, що супроводжувалася градом та шквальним вітром, – дала змогу задуматися про наслідки змін клімату, що нині є очевидним явищем. Ще кілька років тому, на семінарі присвяченому проблемам змін клімату, що відбувся в Ужгороді завідувач відділу синоптичної метеорології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інститут (УНДГМ) Віра Балабух, зазначала, що раптові грози, шквальний вітер із градом – стануть частими явищами у природі. Опади будуть раптовими і швидкоплинними.

Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут (УНДГМІ) розробив прогнози зміни клімату на території України до 2050 року. Прогнозують також , що підвищення максимальної та мінімальної температури за рік продовжиться, тобто зими стануть м’якшими та коротшими, а літо спекотнішим. Також відбудеться перерозподіл опадів – на всій території країни можливе збільшення майже на 20% опадів у січні, березні та квітні та зменшення влітку, що на фоні підвищення температури зумовить дефіцит вологи, особливо на півдні країни.

Запаси води для пиття, промислових і сільськогосподарських цілей зменшуються. За прогнозами вчених, якщо ситуація не зміниться, до 2025 року дві третини людей світу будуть відчувати нестачу питної води. В Україні до 2020 року не очікується значних змін водного стоку, але ситуація ускладнюється високим рівнем забрудненості річок. Лісові пожежі стануть частішими та більш спустошуючими (пожежі у Херсонській області влітку 2007, згоріло більше 2,5 тис. га.).

Спеціалісти закликають, зокрема, до зменшення викидів шляхом переходу на відновлювані джерела енергії (вітрову, сонячну, геотермальну, біомасу і т.д), нам водночас потрібно адаптуватись до змін, що вже відбуваються.

Залишити відповідь