25.06.2018 Обговорення Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та його застосування

Нині (25.06.2018) в Ужгороді відбувся круглий стіл з обговорення оцінки впливу на довкілля, як інструменту залучення громадського суспільства до прийняття рішення. Участь у форумі узяли представники департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, Ужгородського національного університету, представники громадських організацій, а також зацікавлених підприємств області.

Відкрив засідання директор департаменту екоресурсів Сергій Рішко, який, зокрема, зазначив, що оцінка впливу на довкілля (далі – ОВД) є обов’язковою для прийняття рішення про проведення планованої діяльності, визначеної Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», тобто ті види діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля. Відтак, вплив на довкілля – будь-які можливі наслідки від планованої діяльності, а саме: наслідки, що стосуються життєдіяльності людини, флори, фауни, біорізноманіття, ґрунту, повітря, води, заповідних територій, історичних пам’яток, природних ландшафтів, об’єктів культурної спадщини та соціально-економічних умов, що склалися у результаті змін в природному середовищі. Директор департаменту також додав, що висновки державної екологічної експертизи, отримані до введення в дію згаданого Закону, зберігають чинність та мають статус висновку з оцінки впливу на довкілля. Станом на 25.06.2018 у в Закарпатській області є 30 повідомлень про планову діяльність.

Із презентацією та детальними роз’ясненнями законодавства щодо ОВД виступив заступник директора департаменту екоресурсів Юрій Шпонтак, який також розповів й про проблеми із якими найбільше зустрічаються учасники процесу із оцінки впливу на довкілля. Для того, щоб розпочати планову діяльність, суб’єкту господарювання необхідно подати повідомлення про плановану діяльність, підготувати звіт про оцінку впливу на довкілля, пройти процедуру громадського обговорення та отримати висновок з оцінки впливу на довкілля. Висновок з оцінки впливу на довкілля надається безкоштовно. Рішення про проведення планованої діяльності має бути прийнято протягом 5 років з дня видачі висновку, інакше він втрачає чинність.

Юрій Шпонтак також повідомив про те, що є види діяльності, які не входять у перелік видів діяльності, що потребують ОВД, але можуть мати вплив на довкілля, – це будівництво АЗС та сонячних електростанцій.

Найбільше повідомлень надходить у галузі надрокористування ; наступна категорія – відновлювальна енергетика, туризм та рекреація.

Доповідач детально роз’яснив ряд супутніх Постанов, які, зокрема, регулюють участь громадськості у прийнятті управлінських рішень (Постанову від 13 грудня 2017 року №1010, та №989 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля», а також №1026 “Про затвердження Порядку передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядку ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля”. 15 червня поточного року набрав чинності Наказ Мінприроди України “Про затвердження Розміру плати за проведення громадського обговорення в процесі здійснення оцінки впливу”.

Зупинився на моментах, які регламентують процес припинення діяльності підприємства чи окремих його цехів. Юрій Михайлович, зауважив також, що у найближчий час, нас очікують зміни до законів та постанов.

Заступник директора департаменту екоресурсів Михайло Гайдур зауважив, що даний закон наближає нас до європейських стандартів, адже зараз підприємець повинен провести оцінку впливу на довкілля до того, як він почне витрачати свої інвестиції на реалізацію якогось проекту, а людям, які мешкають у цій місцевості, належним чином оцінити, наскільки проект буде впливати на довкілля і уникнути будівництва, яке суперечить інтересам територіальних громад.

Владислав Пересоляк завідувач кафедри УжНУ розповів про алгоритми підготовки Звіту, Громадське обговорення, видача Висновку .

Тетяна Марухнич – викладач географічного факультету УжНУ, узагальнила пропозиції та зауваження. Висловила побоювання про те, що результати зауважень науковців не до кінця бувають взяті до уваги, а також додала, що суди зазвичай приймають рішення на користь підприємств.

Професор УжНУ Степан Поп зауважив, що науковці готові надавати матеріали підприємству чи інвестору для проведення процедури ОВД, адже це хороший досвід наукової діяльності та можливість прийняти участь в прийнятті управлінських рішень.

У ході жвавих дискусій та обговорень учасники погодилися із пропозицією і надалі проводити такі круглі столи та консультації із представниками різних верств громадянського суспільства, що дасть можливість запобігти помилкам та непоправним наслідкам для довкілля краю.

Пропозиції та зауваження будуть узагальнені та увійдуть у резолюцію круглого столу.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь