21.09.2018 Наукова конференція ботаніків

Нині, 20 вересня, в Ужгородському замку розпочалася ХІІ міжнародна наукова конференція “Синантропізація флори та рослинності” (Synanthropization of Flora and Vegetation”), участь у якій беруть науковці ботаніки із п’яти країн (Словаччина, Угорщина, Польща, Білорусь та Україна).

Організаторами заходу є Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, Ужгородський національний університет, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та Комунальний заклад «Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького» Закарпатської обласної ради за участі Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації, Карпатського біосферного заповідника, Національного природного парку «Синевир», Державного природознавчого музею НАН України.

Науковці розглянуть питання щодо негативного впливу рослин-агресорів (інвазійні рослини) на природні екосистеми. Спеціалісти запевняють, що негативний вплив інвазійних видів у нашому регіоні виявляється у тому, що рослини-чужинці є: надмірними споживачами вологи та поживних речовин, продуцентами великої біомаси, затінюють місцезростання природних видів рослин, пригнічуючи поновлення підросту трав’янистих і деревних рослин, збіднюють ґрунт, викликають його ерозію, мають алелопатичні властивості, успішно конкурують за запилювачів тощо.

У Закарпатській області затверджено сесією обласної ради перелік інвазійних видів рослин, який підготовлений за участі спеціалістів департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації. Також разом із вченими Національної академії наук, співробітниками Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України, Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Ужгородського національного університету підготовлено до видання тематичну брошуру “Інвазійні види рослин Закарпаття”, з якою можна ознайомитися за посиланням (https://ecozakarpat.gov.ua/?p=4660).

Завтра заплановано роботу конференції продовжити на базі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ у м. Берегові, а також відвідати ботанічні заказники району.

Залишити відповідь