Сергій Рішко: “ОВД – це правовий інструмент попередження шкідливих наслідків на довкілля.”

Сьогодні, 2 жовтня, у прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг директора Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації Рішка Сергія Васильовича. Темою зустрічі із представниками обласних мас-медіа стало нововведення у законодавстві України у сфері охорони довкілля. Мова йде про Закон України “Про оцінку впливу на довкілля» (далі – Закон про ОВД), який набрав чинності із грудня минулого року. Закон був прийнятий з метою наближення до європейських стандартів, зокрема, контролю ступеня забруднення навколишнього природного середовища та забезпечення права громадян на безпечне довкілля. Закон забезпечує виконання ряду міжнародних зобов’язань, зокрема, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.

Сергій Рішко детально розповів, як працює Закон, зокрема, як відбувається його імплементація в Закарпатті. У вступному слові директор департаменту зауважив, що власне, таке оцінка впливу на довкілля і, чи є вона співзвучною із раніше діючою екологічною експертизою. Отже, ОВД – це система заходів перед початком планованої діяльності, що передбачає підготовку суб’єктами господарювання, органами державної влади та органами місцевого самоврядування Звіту з оцінки впливу на довкілля, проведення Громадського обговорення, аналізу отриманої у звіті інформації та надання Висновку з оцінки впливу на довкілля уповноваженим органом. По суті – це правовий інструмент попередження шкідливих екологічних наслідків на довкілля.

“Комплекс заходів із ОВД є набагато масштабнішим ніж раніше діюча екологічна експертиза. До того ж думка громадськості є важливим фактором у системі прийняття управлінських рішень. Громадськість (зокрема наукові інститути, кафедри та дослідники у сфері охорони навколишнього природного середовища) має право подавати будь-які зауваження, заперечення та пропозиції щодо планованої діяльності, які замовником беруться до уваги та приймаються відповідні рішення при підготовці Звіту з ОВД”, – зауважив Сергій Васильович. У ході брифінгу прозвітував, яку роботу вже вдалося провести департаментом екології у цьому ракурсі, зокрема, розглянуто 30 повідомлень про плановану діяльність, яка підлягає ОВД внесених суб’єктами господарювання до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля. Із них 10 відхилено в зв’язку з не врахуванням вимог нормативно-правових актів, що регулюють питання оцінки впливу на довкілля планової діяльності. Підготовлено 3 висновки з ОВД, які внесені до Єдиного реєстру з ОВД та оприлюдненні на веб-сайті департаменту. Департаментом організовано та проведено 4 громадські слухання з обговорення Звіту з ОВД планованої діяльності.

Відповідаючи на запитання журналістів, директор департаменту, розповів про Перелік об’єктів, які підпадають під дію Закону та які критерії необхідно узяти до уваги перед початком планової діяльності.

По-перше, висновок з оцінки впливу на довкілля (далі – Висновок) стає для підприємства одним із основних документів з екологічних питань. По-друге, перелік об’єктів, що здійснюють вплив на довкілля відповідно до Закону є ширшим за нині діючий перелік об’єктів підвищеної екологічної небезпеки. По – третє, підвищується роль громадськості при прийнятті рішення щодо планової діяльності, – тобто має місце такий порядок: повідомлення про  плановану діяльність, оголошення про початок громадського обговорення звіту з ОВД; проведення громадських слухань; врахування всіх пропозицій на зауважень громадськості щодо планової діяльності у Висновку.

Відсутність Висновку або невиконання викладених у ньому умов є підставою для зупинки діяльності підприємства.

Є об’єкти щодо яких висновки буде надавати Міністерство екології та природних ресурсів України. Зокрема, деякі види нафтопереробних та газопереробних заводів, теплових електростанцій; установки для виробництва або збагачення ядерного палива тощо.

Звучало питання й про сезонну проблему – спалювання сухої рослинності та стерні. На яке Сергій Васильович, розповів детально, яка шкода наноситься довкіллю у комплексі. Адже від вогню страждають птахи, які гніздяться на відкритих територіях та дрібні тварини разом із потомством. Непоправна шкода наноситься ґрунту та його мешканцям, гинуть важливі мікроорганізми, які беруть участь у ґрунтоутворюючих процесах, а також відбувається забруднення атмосферного повітря. Система штрафів, яка існує на даний момент, не слугує стримуючим фактором щодо такого виду порушення природоохоронного законодавства. До того ж, навіть виявивши порушення, важко довести хто саме його вчинив. “Тут величезну роль має екологічна свідомість громадян. Варто погодитися із тим, що жодні новації у законодавстві не мають сенсу без сприйняття, розуміння та бажання практичного впровадження громадянами в повсякденному житті”, – резюмував зустріч директор департаменту.

Залишити відповідь