Екологічно чистий завод на Закарпатті як один із шляхів вирішення проблеми зі сміттям

Ресурси Ужгородського сміттєзвалища, який сьогодні працює, майже повністю вичерпано. Як вирішення проблеми не тільки Ужгорода, а й району та Великоберезнянщини, Перечинщини й м.Чоп, було запропоновано на території Ужгородського району звести сучасний екологічно безпечний, з дотриманням усіх вимог та технічних норм сміттєпереробний завод.

У зв’язку з викладеним вище і відбулася зустріч керівництва області, міста, депутатів облради, головних архітекторів Ужгорода та Закарпаття, представників органів місцевого самоврядування та ін.

Присутні обговорили конкретні кроки, які вже здійснено на шляху до будівництва сучасного сміттєпереробного заводу на території Ірлявської сільської ради та перешкоди:

  • проведено геологічну розвідку;
  • розроблений і затверджений на 2 громадських слуханнях детальний план території, де розміщуватиметься завод;
  • готується оцінка впливу на довкілля.

Однак і досі є мешканці, які не згідні з будівництвом такого заводу. Щоб рух у напрямку вирішення сміттєвої проблеми був успішним, за ініціативи голови Закарпатської ОДА, створено робочу групу, яка займатиметься втіленням цього амбітного та суспільно необхідного проєкту.

Проєкт отримав підтримку містобудівної ради. Його визнали таким, що відповідає усім державним будівельним нормам України.

Майбутній завод буде екологічно чистим. На ньому застосовуватимуть сучасні технології з переробки сміття. Також дотримано усі необхідні вимоги щодо відстані як до населених пунктів, так до доріг чи водойм, колодязів мешканців.