Ризики пожежної небезпеки у святковий період

Напередодні травневих свят, на жаль, традиційно загострюється питання пожежної небезпеки. Під найбільшою загрозою в такі періоди опиняються саме лісові масиви.

Невтішна минулорічна статистика свідчить, що основна причина лісових пожеж –  безвідповідальна, а іноді й просто злочинна поведінка людей:

  • недотримання правил пожежної безпеки;
  •  випалювання сухої рослинності;
  • викинуті непогашені сірники або недопалки;
  • навмисні підпали.

Тому проведення просвітницьких заходів для населення та підвищення екологічної свідомості громадян – надзвичайно важливі аспекти запобігання ландшафтним пожежам.

Зі свого боку, в період високої пожежної небезпеки, щодня тримаємо руку на пульсі та докладаємо максимум зусиль, аби в жодному разі Україна не зазнала пожеж минулорічних масштабів.

За дорученням міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, майже в кожному регіоні було відпрацьовано взаємодію та проведено спільні навчання персоналу, який дотичний до моніторингу, запобігання та ліквідації пожеж в екосистемах. Окрім того, були здійснені комісійні перевірки готовності до локалізації та гасіння вірогідних пожеж, проведено командно-штабні та польові навчання з відпрацюванням змодельованих пожеж. При проведені навчань відпрацьовувалися заходи зі взаємодії обласних управлінь лісового та мисливського господарства, установ природно-заповідного фонду, ДСНС, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Також найближчими тижнями в міністерство мають надійти звіти від керівників місцевих органів виконавчої влади, щодо результатів перевірок населених пунктів, які межують з лісовими масивами. Також є необхідність посилення протипожежних заходів на таких територіях.

Станом на сьогодні, Державне агентство лісових ресурсів України, зафіксувало в лісах 53 пожежі, вогнем пройдено 36 гектарів. Для порівняння, в аналогічний період минулого року було зафіксовано 1106 пожеж, загальною площею майже 13 000 гектарів.

Найскладніша ситуація спостерігається в Херсонській та Луганській областях. Кожна з них, з початку року, зазнала по 8 лісових пожеж.

Тому, необхідне неухильне виконання протипожежних заходів у відповідності до рішення Державної комісії ТЕБтаНС та протоколів міжвідомчих нарад Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

За інформацією прес-служби Міндовкілля

До теми:

Актуальну інформацію про пожежі зі супутників NASA завжди можна подивитися на Saveecobot