У Міндовкілля спільно з експертами та громадськістю обговорили законодавчі ініціативи у сфері поводження із засобами захисту рослин та агрохімікатами

Для удосконалення державного регулювання та гармонізації системи поводження із засобами захисту рослин і агрохімікатами в Україні із законодавством Європейського Союзу Міндовкілля розробило рамковий законопроєкт «Про розміщення на ринку засобів захисту рослин і агрохімікатів».

Документ розроблений на виконання рішення РНБО від 19 березня 2021 року «Про заходи щодо підвищення рівня хімічної безпеки на території України», введеного в дію Указом Президента України від 19 березня 2021 року № 104, та плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

9 грудня цей документ фахівці Міндовкілля презентували для експертів, науковців, представників  громадських організацій, департаментів ОДА, бізнесу, аграрного сектору.

Учасники зустрічі обговорили:

  • запровадження процедури дослідження, оцінки та схвалення компонентів препаратів у засобах захисту рослин;
  • створення механізму контролю за обігом засобів захисту рослин, їх верифікації та простежуваності; 
  • цифровізацію процесів – створення онлайн-системи, де збиратиметься, оброблятиметься та вноситиметься у реєстр вся інформація стосовно засобів захисту рослин їх компонентів та агрохімікатів;
  • дерегуляцію процедури поводження з агрохімікатами та встановлення вимог до їх якості відповідно до Регламенту ЄС № 2019/1009.

Крім того, порушувались важливі питання поводження з небезпечними відходами, які утворюються внаслідок використання засобів захисту рослин (непридатні пестициди, тара та упаковка) на території України загалом та на територіях, які страждають від російської збройної агресії.

За результатом зустрічі учасники домовилися продовжити плідну співпрацю в напрямку реформування сфери.

Прес-служба Міндовкілля України