Як будуватиметься якісно нова модель управління відходами в Україні: Міндовкілля презентувало Дорожню карту реформи

Побутові, небезпечні відходи, відходи руйнації та видобувної галузі – як Україна справлятиметься з цими проблемами, а ще про планування, нову дозвільну та інформаційну систему, оподаткування та контроль розповіла команда Міндовкілля під час презентації Дорожньої карти реформи.

“Коли ми говоримо про вирішення проблем з відходами, кожен з нас уявляє щось своє – для когось це довгоочікуваний закон про розширену відповідальність виробника, для когось – сміттєвий бак під будинком, для когось золовідвали та хвостосховища промислових підприємств, для інших – ліквідація стихійних сміттєзвалищ. І все це вірно. Це завдання перед нами ставить Президент України Володимир Зеленський, це завдання, щодо важливості якого є розуміння у всього Уряду на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем”, – відзначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

За його словами, мета Міністерства вирішити всі проблеми комплексно, щоб Україна змогла стати одним з лідерів у сфері цивілізованого управління відходами. А головне, щоб українців нарешті перестали турбувати “сміттєві” проблеми. 

Реалізація всіх запланованих в рамках реформи заходів створить такі умови. Зокрема, серед очікуваних результатів реформи:

  • охоплення системою роздільного збору відходів 100% населення країни;
  • рециклінг та відновлення понад 50% побутових відходів, що утворюються, та захоронення лише невеликої частки відходів – менше 30%;
  • закриті та рекультивовані полігони, які наразі не відповідають вимогам закону;
  • створення не менше 200 нових сучасних заводів з оброблення побутових відходів тощо.

Яким чином досягатимуться ці цілі можна переглянути у презентації Міністра Руслана Стрільця за посиланням: https://bit.ly/3YaIdbC 

Окремо заступник Міністра Євгеній Федоренко представив шляхи вирішення проблем з небезпечними відходами в рамках реформи. Презентація за посиланням: https://bit.ly/3W3jR1S

Також директор Департаменту цифрової трансформації та електронних публічних послуг Міндовкілля Євгенія Попович презентувала функціонал та можливості інформаційної системи управління відходами, над якою вже працює Міністерство. Система дозволить прослідкувати життєвий цикл відходів на базі технології block chain. Презентацію можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3Hm2EMY

За словами Міністра, впровадження реформи буде довгим та складним шляхом, однак він стовідсотково виведе якість життя українців на новий рівень та відкриє дорогу нашій країні до ЄС.

“Європейський Союз активно підтримує всі зусилля України у напрямку зеленої трансформації, в тому числі і щодо довгоочікуваної реформи управління відходами.  Виконання законодавства ЄС у сфері охорони довкілля в Україні є ключовим напрямком, де ми працюємо пліч-о-пліч з нашими українськими партнерами, в тому числі і в ці складні часи, коли загарбницька російська війна продовжує руйнувати економіку, життя людей та довкілля. Законодавство у сфері охорони довкілля закладає основу для післявоєнного відновлення, яке ми зобов’язались підтримувати. Ми закликаємо всіх партнерів до єдності, максимальної прозорості законодавчих процесів, залучення громадянського суспільства, відкритого діалогу з громадянами, адже це сприятиме прийняттю реформи суспільством та прискорить зелену трансформацію”, – відзначила Клое Алліо, керівниця відділу програм зовнішньої допомоги «Економічна співпраця, інфраструктура, енергетика та навколишнє середовище»; Представництво ЄС в Україні.

Міндовкілля висловлює вдячність всім партнерам, які допомагають Україні рухатися шляхом зелених змін та впроваджувати реформу управління відходами – Представництву Європейського Союзу в Україні та проєктам, які фінансуються ЄС APENA 2, APENA3, EU4Environment, Команді підтримки реформ при Міндовкіллі, Програмі розвитку ООН UNDP, Програмі ООН з довкілля UNEP, Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO.

За інформацією прес-служби Міндовкілля України