09.08.2017 Джипінг недопустимий на територіях природно-заповідного фонду Закарпаття

За останні роки такий екстремальний вид відпочинку як джипінг набув небувалих обертів, – турагенства активно пропонують серед інших видів послуг  – поїздки «незвіданими доріжками», вони із турботою про клієнтів описують можливий відпочинок. Прогнозують драйв, адреналін, незабутній відпочинок у лісі чи на полонині. Однак, забувають про турботу за навколишнє середовище. Найчастіше такі подорожі відбуваються лісами та полонинами, чим більш не доступніше – тим краще…

Екологи волають: лісові масиви – це лабораторії Природи, своєрідні філіали, де у тиші та гармонії розвиваються особини від мікроскопічних організмів до великих хижаків.

Ліси дають кисень, про що ми починаємо забувати. Зрубати, витоптати, облагородити асфальтовими доріжками – і планета загине, задихнувшись у власних випаровуваннях.

Якщо ліси стануть об’єктами на кшталт пляжу чи гостинниці, то вони загинуть, загине насамперед живність, що віками тут знаходила притулок.

Настає час, – де від людини вже не можливо ніде заховатися, навіть у найвіддаленіших куточках гір!

На допомогу приходять потужні мотори позашляховиків, вони несуть на швидкості підкорювачів гір, так би мовити спортсменів, по лісовим доріжками, підйомами на полонини та через гірські річки. І ніхто не задумується, що під колесами гинуть водні, земноводні та наземні тварини.  Це екологічний вандалізм.

Нерідко заїзди трапляються на територіях природно-заповідного фонду, що категорично забороняється законом!

Коли у лісах тривають місячники тиші, то природоохорнці попереджають про те, що  у період гніздування птахів чи розмноження інших видів тварин потрібно поводитися тихо у лісі. Просять негаласливо проводити час – розмовляти пошепки. А тут – рев мотора! Унаслідок заїзду істотно пошкоджуються природні ландшафти, де пересувались автомобілі, ламаються дерева та кущі, заболочені ділянки перетворюються у однорідну суміш з води та ґрунту, із слідами протекторів позашляховиків. Джипери по собі залишають сміття, яке нерідко летить із вікон автівок.

Разом з тим, такі заходи можуть призвести до пожеж. Особливо, коли температура повітря висока. Тобто небезпека щодо загрозливої ситуації для довкілля зростає у рази.

Прагнучи у євроспільноту, необхідно поважати своє довкілля та бережно ставитися до природних ресурсів.

Залишити відповідь